Centrum Individu & Samenleving
informatie over de sociale en economische positie van singles
       

Stichting CISA
Postbus 97788
2509 GD Den Haag
070-328 40 88

Steun
CISA
Bent u voorstander van een samenleving met gelijke behandeling van alle burgers ongeacht de leefvorm? Bent u tegen discriminatie van individueel levenden zowel in financiŽle als sociale zin?

Steun dan CISA bij haar activiteiten en vul het formulier in.

 

Offensief tegen toeslagen voor eenpersoonskamers in hotels

CISA voert een continu gevecht tegen het alleenstaand-onvriendelijke consumentenbeleid van de reiswereld. Eťn van de elementen daarvan is een witte, alleenstaand-vriendelijke lijst van aanbieders, en een zwarte, alleenstaand-onvriendelijke lijst. De lijsten worden regelmatig geactualiseerd en aangevuld. De Witte en de Zwarte lijst worden voor 2008 geaktualiseerd. CISA gaat in 2008 de toeslagen stevig aanpakken, onder andere bij de rechter. De bedoeling is dat alleenstaanden kunnen kiezen voor 'de witte' aanbieders, zonder toeslagen voor eenpersoonskamers. Dat zal de reiswereld stimuleren tot een alleenstaand-vriendelijker aanbod.

CISA wil een olievlek creŽren om de toeslagen afgeschaft te krijgen en om de kwaliteit van het aanbod voor alleenstaanden te verbeteren. Ook helpt het als alleenstaanden zelf onderhandelen met het hotel en druk uitoefenen op de reisorganisatie. De touroperators brengen de klanten aan en hebben dus een sterke onderhandelingspositie. Zij horen ervoor te zorgen dat hun klanten dezelfde prijs per persoon betalen.

De aanbieders maken er een potje van: de grote verschillen tussen de toeslagen, variŽren van zo'n 25 tot 60 procent en lopen in veel gevallen zelfs op tot 80, 90 of 100 procent. Opmerkelijk is dat de toeslagen in Oostenrijk en Beieren vaak laag zijn, circa 10 tot 16 procent.

 

Adder onder het gras

Verder zit er nog een adder onder het gras. Wanneer kamers worden aangeboden inclusief ontbijt, is dat bij een eenpersoonskamer ťťn ontbijt, maar bij een tweepersoons≠kamer is dat inclusief een ontbijt voor twee personen. De prijsverschillen zijn dan groter dan op het eerste gezicht lijkt.

Bij veel hotels troffen wij eenpersoons- en tweepersoonskamers, inclusief ontbijt aan voor dezelfde prijs. Dat betekent een eenpersoonskamer voor de prijs van een tweepersoonska≠mer, dus een toeslag van 100 procent, maar daarbovenop staat daar voor de alleenreizen≠de ťťn ontbijt en voor de samenreizenden tweemaal een ontbijt tegenover. Bovenop de 100 procent toeslag betaalt U dan ook nog eens het ontbijt van de meereizende partner.

Bij een gelijke prijs van 56,25 euro voor een eenpersoons- en tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, berekenden wij, uitgaande van een ontbijt van 10 euro, dat de kamertoe≠slag bijna 65% bedroeg en dat de alleenreizende daarbovenop bijna 35,3% betaalt voor het ontbijt van andermans partner.

 

Wat doet CISA

CISA gaat praten met de ANWB over de criteria die de ANWB hanteert bij de erkenning die zij verleent aan hotels/pensions. Het blijkt dat de organisatie niet op de prijzen voor alleenreizenden let.

CISA gaat aandringen op het apart door hotels/pensions vermelden van de prijs van een ontbijt.

CISA gaat zelf ter plaatse op onderzoek uit, publikaties uitgeven en regelmatig een positieve en negatieve prijs uitreiken. Over de vorm waarin wordt nog nagedacht.

 

Argumenten tegen eenpersoonskamertoeslagen

Vanuit de reiswereld klinkt steevast het argument, dat eenpersoonkamers duurder zijn dan de accommodatie voor twee personen, omdat de sanitaire voorzieningen gelijk zijn.

Hotels handelen als de bakker die een alleenstaande voor ťťn brood de prijs van het gemiddeld aantal broden berekent, dat partners afnemen met het argument dat het merendeel van de kosten de vaste kosten zijn van de aanleg en het onderhoud van de oven en de winkel.

De klant behoort te betalen voor de dienst die er tegenoverstaat. Zo gaat het ook bij het openbaar vervoer: iedereen betaalt per zitplaats. Geen alleenreizende heeft bijvoorbeeld van de NS te horen gekregen dat hij of zij een toeslag moet betalen omdat de vaste lasten gelijk zijn en de trein toch rijdt.

De hotels bieden te weinig eenpersoonskamers aan. Zakelijk bezien is het ook dom van de hotels (en de touroperators) om te weinig eenpersoonskamers aan te bieden. Zo creŽren zij schaarste, waardoor de prijzen stijgen en de vraag afneemt. Als zij meer eenpersoons≠kamers aanbieden, stijgt hun omzet, dalen verhoudingsgewijze de kosten en stijgen dus de verdiensten. Dat is nog een extra reden om alleenstaanden niet te veel te laten betalen.

 

Waarschuwing

Een eenpersoonskamer zonder toeslag moet inhouden dat de prijs van die kamer de helft bedraagt van die van een tweepersoonskamer. Vraagt u daar dus altijd naar. Let op de kwaliteit van de voorzieningen en de ligging en grootte van de kamer. Dat geldt ook wanneer hotels beweren dat u een tweepersoonskamer krijgt zonder toeslag voor alleenge≠bruik; ook dŗn betekent dit, dat u de helft betaalt van het bedrag dat twee personen voor die kamer betalen. Wanneer u zelf een tweepersoonskamer wenst, dan is het natuurlijk redelijk dat daarvoor een toeslag wordt berekend. Let daarbij ook op, dat het inderdaad om een tweepersoonskamer gaat.

 

Rekenvoorbeeld

U kunt eenvoudig berekenen hoe hoog de toeslag voor de eenpersoonskamer is.

Stel, de prijs is voor: eenpersoonskamer 100 euro, voor tweepersoonskamer 130.

Per persoon is dat voor een alleenreizende 100 euro voor samenreizenden 130/2 is 65 euro. De toeslag is dan 35 euro.

Percentage: deel de toeslag door de prijs voor samenreizenden p.p.: 35/65 = 53,8 procent. [Controle: 53,8% x 65 = 35 + 65 = 100 euro, de prijs voor de alleenreizende.

 

Gaarne uw ervaringen naar CISA, Postbus 97788, 2509 GD Den Haag

 

 

 

 

Witte lijst  

Grijze lijst  

Zwarte lijst  

 

 

 

Gaarne uw ervaringen naar:

CISA
Postbus 97788
2509 GD Den Haag

 

*naar boven